Průměrná výplata fotografa se pohybuje od 10 000 do 30 000 tisíc korun za jedno focení. Pro zákazníky, kteří zřídka využívají služeb profesionálních fotografů, se tato cena obvykle zdá příliš vysoká. Podívejme se, co tuto cenu skutečně tvoří?

Stanovení ceny lze jednoduše vysvětlit na příkladu svatebního focení, kde cena focení vždy závisí na době trvání. Přejete si fotografa na celý den, půlku dne anebo jen na obřad - záleží na vás, hlavně si pamatujte, že čas jsou peníze. Zde je nutné zmínit, že fotograf bere ohled I na místo focení: pokud máte focení ve vzdálené lokalitě, a zároveň chcete focení krátké, pak se to fotografovi nevyplatí. Tip: Pokud plánujete krátké focení, vyberte si místního fotografa, bude to výhodněji.

Čas je základní složkou ceny, ale co ještě do ni patří?

Především fotograf vždy má individuální přístup: profesionál bude s vámi předem probírat Váš vzhled k focení, vybere si místo natáčení a dokonce vám poradí, kde najít skvělou vizážistku/stylistku.

Před natáčením fotograf vždy připravuje vybavení: a kdo si myslí, že se jedná jen o fotoaparát, se hluboce mýlí! Každý fotograf v potahu má alespoň dva objektivy, dvě náhradní baterie, několik paměťových karet, světelné filtry, reflektory a stabilizátory! Ano, pokud se rozhodnete stát fotografem, budete muset investovat!

Dále přichází focení samotné - nejzajímavější část procesu! Obvykle shooting trvá 1 až 3 hodiny, ale pokud mluvíme o slavnostní příležitosti, pak focení probíhá celý den. Představte si, fotograf může s Vámi strávit 10-12 hodin, nemělo by to být placeno? Již jsme o tom zmiňovali na začátku článku.

Fotograf se věnuje procesu naplno - pohybuje se jako gymnasta, aby Vás zachytil v té nejlepší perspektivě. Vždy vám s radostí ukáže nejlepší pozy, poví vám o vašich silných stránkách a pomůže se uvolnit. Čas, který fotograf tráví s Vámi, vždy odpracuje na 100%

Ale v tomto okamžiku práce fotografa nekončí, protože čeká ho ta nejdelší a nejdůležitější část: výběr a zpracování fotografií. Přemýšleli jste někdy o tom, kolik hodin fotograf tráví s retušováním jedné fotografie? Někdy to trvá několik hodin!

Po dokončení retuše přichází čas zdlouhavého nahrávání. Ve většině případů fotograf ukládá fotografie na online cloud, za který pak taky musí zaplatit.

Cena služeb vždy závisí na zatížení: na času focení, na počtu snímků, na náročností požadavků. Zahrnujeme sem I vzdálenost lokality, kam fotograf má předem dojet.

Fotografie je umění a práce fotografa není jednoduchá. Pokud sníte o kvalitních snímcích jako z lesklých časopisů, ušetřte peníze na dobrého profesionála. Považujte práci fotografa za práci umělce a pamatujte si, že laciné, dvakrát placené.