Výběr fotografa je komplikovaná záležitost. Ale občas vzníká stejně obtížná otázka: zvolit si focení venku či ve fotoateliéru? V tomto článku krátce popišeme výhody a nevýhody každého typu.

Focení v ateliéru je obzvlášť aktuální v zimní sezóně, kdy ne vždy je možné realizovat své nápady na ulici. Ve studiu můžete zrealizovat jak výborné tematické, tak i vánoční focení. Většina studií má vynikající vybavení a nádherné dekorace, které zřídka najdete na ulici.

TIP: Pokud plánujete rodinné focení, rozmyslete si, jestli nebude lepší to udělat ve vašem bytě? Pokud doma máte skvělý design interiéru, tak proč na tom neušetřit?

Vzhledem k tomu, že ateliér je vždy uzavřena místnost, osvětlení v něm bude vždy převážně umělé. Fotograf kolem vás vždy nainstaluje vybavení a nastaví to na požadovanou úroveň. Když začnete měnit lokace v ateliéru, tak za Vámi musí fotograf pokaždé osvětlení posunout a naladit ho znovu. To znamená, že focení v ateliéru vždy předpokládá statické pozování. Jde tady o skvělou možnost pro realizaci Vašich konkrétních nápadů, kde se můžete předem připravit na focení. Tato varianta je zároveň výborná pro focení miminek či starších lidí.

Focení venku Vás naopak v pohybu neomezuje. Fotograf pracuje v přirozeném světle a není nucen s sebou tahat spoustu zařízení. Můžete se pohybovat, jak se vám líbí, zkusit různé úhly,pózy a vůbec nemusíte myslet na dekorace kolem Vás – na ulici je nádherně témeř všude!

Takové snímky jsou vždy opravdové, živé. Vyjadřují atmosféru toho, co se kolem Vás děje. Náhodný paprsek světla nebo lehký vánek přidá vašim fotkam zvláštní kouzlo. Focení venku je ideální volbou pro focení aktivních děti, pohyblivých zvířat nebo pro akční natáčení.

TIP: V případě, že dáte přednost focení v exteriéru, ušetříte cca 600-2000 Kč / hod na pronájmu ateliéru. Navíc nemusíte žadné studio předem rezervovat.