Každý pár, který potřebuje nutně najít svatebního fotografa, tak je v tom na začátku úplně ztracený. Rodiče novomanželům říkají, že fotograf je naprostou zbytečností. Nejlepší přítel už připravuje iPhone a ujišťuje, že to zvládne sám a z počtů nabídek na trhu se může postupně zbláznit.

Tak jak si vybrat fotografa, aniž byste si vytvořili další starosti, kterých i bez toho máte v předsvatebním spěchu dost?

1. Zkuste načasovat budoucí focení

Chcete zachytit pouze svatební obřad? Chystáte se na plnohodnotné focení v krásné lokalitě? Nebo chcete, aby Vás fotograf doprovázel celý den? Popřemýšlejte o tom, jak dlouho budete fotografa potřebovat. Pomůže Vám určit rozpočet.

2. Prozkoumejte portfolio fotografů

Pustíme se do umění! Pečlivě si prohlédněte svatební portfolia potenciálních kandidátů. Dávejte pozor na celkový styl fotografií, inscenací a zpracování fotografií. Zkuste pochopit, co se vám líbí, a vyberte si alespoň 5 fotografů pro své osobní výběrové řízení.

3. Určete rozpočet

Naplánovali jste svůj svatební den a vybrali jste vhodné kandidáty? Je čas rozhodnout o rozpočtu! Na předchozí etapě jsme vědomě doporučili vybrat alespoň 5 kandidátů. Faktem je, že ve většině případů fotografové nezveřejňují ceny za své služby, takže pro zjištění ceny je pak nutně kontaktovat každého fotografa zvlášť.

Fotografové mají hodně práce a většinou mají naplánováno na mnoho měsíců dopředu, takže mnozí z nich nemusí reagovat na Vaše e-maily. Někteří mohou být zaneprázdněni, proto doporučujeme, abyste si vybrali a kontaktovali co nejvíce kandidátů. V tom případě si dokážete vybrat toho nejlepšího fotografa!

V e-mailu vždy popište svou situaci: objem práce, své požadavky, místo a dobu trvání focení. Zeptejte se na cenu služeb. Z přijatých odpovědí pak udělejte malý rating a vyberte si nejlepšího kandidáta!

Výběr svatebního fotografa je poměrně komplikovaný proces. Chcete-li vybrat vhodného kandidáta, budete muset udělat hodně práce: projít obrovským množstvím osobních webů a portfolií, kontaktovat desítky odborníků, přijmout desítky odmítnutí.

Chcete-li ušetřit čas a neztrácet síly nad prázdnou komunikaci, založte poptávku na našem portálu. Uveďte cenovou kategorii, čas a kontaktní údaje – fotografové Vás budou kontaktovat sami! Získáte odpovědi pouze od kandidátů, kteří chtějí pracovat dle vašich požadavků, a vyberte si toho, který Vám nejlépe vyhovuje. Oslovíte tolik fotografů, kolik nikdy nezvládnete oslovit ručně.

Svatební fotograf je na každé svatbě velmi důležitou osobou! Je na hosty vždycky galantní a je téměř neviditelný, ale právě on zachycuje a po staletí předává atmosféru tohoto jedinečného dne plného lásky! Přistupujte k výběru fotografa zodpovědně a určitě budete spokojeni s fotkami z Vaší svatby!